dissabte, 27 d’octubre del 2007

SELECCIONS

SELECCIONS
Fa temps que es mou el tema de les seleccions catalanes, i en alguns esports (d'aquells que el gran públic no segueix o fins i tot ignora que existeixin) ja tenim selecció catalana. Tot i que va ser una gran frustració que no es confirmés la oficialitat de la selecció catalana d'hoquei patins, tot i guanyar el mundial B, la gran frustració és la manca de selecció de futbol. Se n'ha parlat molt de la selecció de futbol però a part de la participació de Catalunya en competicions internacionals no s'ha parlat d'altres conseqüències que tindria l'existència de la selecció catalana de futbol: la creació d'una lliga pròpia. Les anomenades seleccions nacionals, són de fet les seleccions de les respectives federacions, cada una de les quals organitza la seva pròpia lliga; per tant quan es reconegui oficialment la selecció catalana, la federació catalana haurà d'organitzar la lliga catalana a la qual la UEFA li assignarà x places per a la "Lliga de Campions", "Copa de la UEFA", "Intertoto", etc. que m'imagino, que en el cas de la Champions i la UEFA serà 1 o 2 places per a la fase prèvia.
I com seria aquesta lliga catalana? tenint en compte que la majoria d'equips catalans són de 2ª divisió B espanyola en avall, si es volgués fer una primera divisió amb 18 equips, la meva proposta seria d'agafar els 2 de 1ª (Barça i Espanyol), el de 2ª A (Nàstic), els 8 de 2ª B (Girona, Gramenet, Lleida, Terrassa, Gavà, Badalona, L'Hospitalet, Sabadell) i els 7 primers classificats de 3ª. Com es veu, seria una primera divisió molt desigual, que tindria més interès per la cua, per veure qui baixa, que per dalt, on hi hauria uns clars favorits.

Que passaria amb el Barça i l'Espanyol? No crec que poguessin mantenir les plantilles amb jugadors del nivell actual; per una banda els jugadors "fugirien" cap a lligues més potents (veure el cas dels equips italians sancionats amb descens de categoria) i per altra la disminució d'ingressos atès que la transmissions televisives de la lliga catalana no es pagarien iguals que les de la lliga espanyola. Una possible solució per al Barça i Espanyol podria ser la negociació amb la "Liga de Futbol Profesional" per tal de seguir competint a la lliga espanyola, amb el primer equip, i competir a la lliga catalana amb el que ara és Barça B i Espanyol B.
I la resta d'equips? Jo crec que hi sortirien guanyant. Tot i que les primeres temporades aquesta primera divisió catalana seria "de segona fila", aniria guanyant nivell conforme els equips es reforcessin, estimulats per la possibilitat de jugar competicions europees ni que fos en fases prèvies. Això beneficiaria també el futbol base català on ara hi ha molts bons jugadors que per falta d'equips propers no troben continuïtat ja que són molts i l'oferta és poca i per a triomfar fora on la competència per a fitxar per un equip és a nivell mundial, s'ha de ser un "crack". En canvi l'existència d'una lliga catalana donaria oportunitats i projecció a tots aquests bons jugadors.
En resum, crec que la selecció i la lliga catalana seria beneficiosa per al nostre futbol, sobre tot per al futbol base, és a dir per a la nostra joventut, és a dir per al nostre futur.

divendres, 26 d’octubre del 2007

AVE RENFE

AVE, RENFE, els patidors et saludem.
Sóc una víctima més de RENFE, ADIF, AVE (Incompetents Sense Límits). Cada dia m'haig de desplaçar a Barcelona per treballar. Quan rodalies anava be (és a dir amb el seu retard habitual de 5 o 10 minuts), el desplaçament a la feina ja em suposava 75 minuts d'anada i 75 de tornada (casa a feina i feina a casa). Ara que ens fan el tomb turístic per les fàbriques de Gavà mínim 90 minuts, màxim (de moment) 120 minuts; per cert, en cinc dies quatre rutes diferents per anar de Gavà a Barcelona. No m'imaginava que el trajecte donés per tant, i hi ha esperances de descobrir-ne de noves la setmana vinent. La cosa empitjora, avui s'ha esfondrat una andana de Bellvitge, senyal de que les obres van molt pitjor del que pensàvem. Potser és hora de fer sentir la nostra veu; avui, a l'avinguda Maria Cristina, a l'anar a pujar al bus cap a Gavà, un grup de gent, encapçalat per unes entusiàstiques dones, repartien un full A4 ocupat totalment amb la paraula "PROU" i convocant de paraula a manifestar-se el dilluns 29 a la plaça Sant Jaume a les 19h. Serà qüestió d'anar-hi, és convenient que ens sentin dir PROU.
Com que de tot se'n pot aprendre, d'aquestes obres AVE RENFE, poden aprendre com no s'han de fer, i perquè les hauríem de gestionar des de Catalunya, o és que algú es pensa que a Madrid (que d'una manera o altra sí que gestiona les seves obres) s'haurien deixat fer aquesta potineria tan gran que ens han fet?
Resumint: PROU i a veure si n'aprenem alguna cosa!

dilluns, 8 d’octubre del 2007

Inici

Aquest és el meu primer bloc de la meva vida. No sé si m'agradarà gaire però crec que ho havia de provar. No tinc clar que en faré. Potser només servirà per ordenar les meves idees, o potser ni això. En tot cas ho volia provar, i aquí estic, escrivint el meu primer missatge. La meva idea és anar-hi escrivint sobre els temes que m'interessen; i per començar, només comentar-ne un, l'escriptura ibèrica. Començo per aquest, perquè el nom del bloc "tarbaniker" és un nom, o millor dit un "formant onomàstic", ibèric. De moment, res més. Un altre dia ja escriure sobre l'escriptura ibèrica i perquè m'interessa.