dilluns, 3 de gener del 2011

Independència - Reflexions - Difondre el procés d'independència

Seguint amb el que ja vaig dir en dos apunts anteriors: "Parlem-ne" i "Jo també vull Catalunya Independent", crec que és molt important parlar de la independència de Catalunya. El darrer apunt, la  xarxaindepe l'ha reproduït, i per cert, li han posat un títol que m'agrada més que el meu: "Tots els que volem la independència n'hem de parlar el màxim possible".

El perquè als catalans ens convé ser independents, la gent ja ho entén bastant be. Ara cal explicar com serà la independència, com afectarà al dia a dia, i com es farà el procés d'independència, és a dir, com es gestionarà el canvi cap a la independència. Per exemple, hi ha gent que es pregunta: que passarà amb la meva pensió? o, que passarà amb els anys cotitzats a la S.S. espanyola, me'ls tindran en compte si som independents?, i així, un munt de dubtes i pors. Són aquestes pors les que s'han de rebatre.

Per popularitzar la idea de la independència i rebatre les pors a la independència, ens cal la creació d'una organització que es dediqui a donar la màxima difusió a la idea d'independència i a fer propostes que expliquin clarament com es pot ser el procés cap a la independència i com es poden resoldre les diverses dificultats que la gent associa a la independència. 
Agafant l'exemple de les pensions mencionat més amunt, aquesta nova organització podria donar resposta explicant com funciona el sistema de pensions, i la viabilitat de les diferents opcions de com podria ser el sistema de pensions a l'Estat Català; aquesta informació s'elaboraria de manera que se'n pogués oferir una explicació detallada, per a experts, i una explicació resumida, per al ciutadà de carrer; l'elaboració d'aquesta informació hauria d'anar a càrrec d'experts, preferiblement de prestigi, i donar-li la màxima difusió.

En aquesta imatge es sintetitza l'organització proposada:


Coordinació:
Aquesta unitat seria el nucli de l'organització. S'encarregaria de la logística, proporcionant recursos  a la resta d'unitats; també seria responsable de facilitar la comunicació entre la resta d'unitats, i tal com el seu nom indica, coordinar-les. Seria també qui prendria les decisions últimes.


Difusió:
Els membres d'aquesta unitat serien els encarregats de fer arribar els missatges a la societat amb el màxim d'audiència possible; és a dir, la idea és que en aquesta unitat hi hagi comunicadors que puguin arribar al gran públic, han de poder col·locar el missatge en els medis de masses, aquells que tothom veu. També seran els responsables del llenguatge emprat i la imatge que es donarà. Els missatges a difondre provindran de la unitat "Elaboració".

Elaboració:
Aquesta unitat seria el "laboratori d'idees". En ella s'elaborarien els informes explicant les avantatges de la independència i les respostes als dubtes i pors expressats pels reticents a la independència. Un parell d'antecedents podrien ser el "Cercle Català de Negocis", i els grups de treball de Reagrupament que varem elaborar el document programàtic. Només són un exemple; aquesta unitat estaria oberta a tothom, en especial, als experts qualificats i reconeguts que donarien prestigi als informes i estudis elaborats. També seria feina d'aquesta unitat contestar les preguntes arribades des de la unitat "Servei d'atenció", així com la recollida d'informes i opinions favorables a la independència que facin o hagin fet altres personatges de prestigi internacional.

Servei d'atenció:
S'encarreguen de recollir totes les preguntes sobre la independència, el procés d'independència i dels missatges que els de "difusió" fan arribar a la societat, i de fer arribar la resposta als que han fet les preguntes. Són el punt d'entrada de la realimentació, que servirà per a sintonitzar millor el missatge amb la societat. Inicialment podria ser una web, amb dos apartats: un apartat estàtic, amb les preguntes, sobre el procés d'independència, més freqüents i les seves corresponents respostes, i un altre apartat, dinàmic, on la persona interessada podrà fer les preguntes que vulgui. Aquest servei es cuidarà de contestar les preguntes via correu electrònic, portant un registre de totes les preguntes fetes i la seva resposta; les que es vagin repetint, les afegiran a l'apartat de preguntes més freqüents. 

Qui podria crear aquesta organització, o fer les funcions d'aquesta nova organització proposada?
Està clar que ha de ser la societat civil, i si repassem les darreres iniciatives reeixides (consultes, 10J) els meus candidats preferents són la coordinadora nacional de consultesOmnium , però sense excloure ningú, al contrari, col·laborant al màxim possible. Per la infraestructura que ja té, qui millor podria fer el paper d'iniciador d'aquesta nova organització divulgadora del procés d'independència és Omnium.

2 comentaris :

  1. Llegia avui que en López Tena es repensava que fer amb el Cercle d'Estudis Sobiranistes un cop aconseguit l'accés al Parlament. Potser seria un bon començament agafar les regnes dels CES per convertir-lo en el Cercle d'Estudis per la Independència (per rebatejar-lo). Ara la qüestió que més m'amoïna és qui es vol o es pot posar al capdavant del projecte?

    Siau.

    ResponElimina
  2. "Anònim", li he enviat correu al López Tena amb el teu suggeriment, a la seva adreça del Parlament. M'ha contestat que ara és un polític i que "que un 'polític' no és creïble com a activista civil" i per tant "ningú farà el més mínim cas als plantejaments del CES, per sospitar que fer-ho suposa donar suport a SI". Finalment, m'encoratja a fer-ho jo mateix.
    Tindré en compte el seu encoratjament.

    ResponElimina