Arran d'una conversa amb una companya de Reagrupament, m'he fet algunes reflexions sobre la unitat dels independentistes.
El primer del que m'he donat compte és que cal definit a què se li diu "unitat dels independentistes" i com es mesura.
En aquest context que vol dir unitat? Vol dir tots els independentistes en un sol partit? tots els partits independentistes presentant-se junts a tot arreu?
I quan es considera assolida la unitat? Quan tots, i això inclou qualsevol que es digui independentista, vagin junts? o es pot parlar d'unitat quan els que van junts representen a la majoria dels independentistes? És a dir, com es mesura?
Per posar un exemple, si ara a les municipals, un grupet independentista que no se sap quants vots pot recollir perquè ni es va presentar a les darreres municipals ni a les del 28N, no vol afegir-se a la unitat independentista o posa condicions inassolibles pels altres grups, hem de considerar que no hi ha "unitat independentista"?
Això m'ha dut a pensar que cal una manera de mesurar (una mètrica) la unitat independentista i per això proposo establir uns criteris que serveixin per a decidir si és significatiu o no el que un grup se sumi a la unitat. Per exemple, es podria utilitzar els percentatges de vots obtinguts a les darreres eleccions. És només una idea, però serviria per a valorar amb uns criteris objectius la unitat (o la manca d'unitat) dels grups independentistes. I serviria per normalitzar el concepte d'unitat independentista, que com tota obra humana, mai serà perfecte.
Així, per exemple, si en un municipi, fan coalició els grups que representen el 95% del vot independentista de les darreres eleccions podríem establir que s'ha obtingut un 95% d'unitat, malgrat que diversos grupuscles s'hagin quedat fora.
Un exemple pràctic, amb xifres. A Sitges el 28N, com a obertament independentistes es van presentar ERC (595 vots), Solidaritat (312 vots) i Reagrupament (94 vots), és a dir hi va haver 1001 vots independentistes. Ara, per a les municipals, s'està parlant de fer un acord ERC + RCAT, si això acaba així, segons la mètrica que jo proposo, tindríem un 68,83% d'unitat independentista a Sitges (595 + 94 = 689 vots del total de 1001); però també es vol mirar d'afegir a Solidaritat i a les CUP. Si s'hi afegeix també Solidaritat s'haurà ajuntat la totalitat del vot independentista de les darreres eleccions (ERC + RCAT + Solidaritat) i per tant 100% d'unitat. I amb les CUP que passa? Doncs que les xifres demostren que són irrellevants per a la unitat independentista a Sitges, per tant, si s'hi afegeixen, benvinguts, si no s'hi afegeixen no passa res.
Aquesta forma de mesurar la unitat independentista també permetria saber la magnitud de la "divisió" independentista; seguint amb l'exemple de Sitges, no és el mateix si es fractura Solidaritat (31,16% del vot independentista) que si es fracturen les CUP (sense vot conegut); per tant quan es divideixen grupuscles no es pot dir que es divideix l'independentisme.
Queda pendent, mesurar el grau d'independentisme de CiU, però això, com dirien alguns "és per nota".
En aquest article de l'Ara en Salvador Cardús també reflexiona sobre la unitat dels independentistes.
Serà irrellevant en nombre de vots però contra la Sentència del TS, al carrer, només hi vaig veure la CUP al meu poble...
ResponElimina"Anònim", la irrellevància és a efectes de mesurar la unitat o no. No t'ho prenguis com una desqualificació. Amb aquest exemple, el que vull remarcar és que quan es parla d'unitat (o desunió) independentista no és el mateix parlar de partits grans, petits, o pendents de saber-ne el seu potencial.
ResponElimina