divendres, 6 d’abril del 2012

Lliga catalana de futbol


Una de les objeccions que se sol fer a l'independentisme català, és que en una Catalunya independent la lliga de futbol seria molt fluixa i amb poc interès per jugar-hi. No cal dir que és un argument ben pobre per oposar a la independència, però malgrat tot val la pena plantejar-se: com podria ser una lliga catalana de futbol?

Està clar que amb els equips catalans actuals, una lliga catalana seria més "escocesa" que la lliga escocesa (Lliga "escocesa" es diu d'aquella lliga en que hi ha 2 equips molt més forts que la resta i que són els únics amb possibilitats de guanyar el títol; com tradicionalment ha passat a la lliga d'Escòcia).

Per tant, caldria buscar alguna solució. Jo crec que una bona solució seria fer una lliga petita, de 10 equips. Aquesta lliga de 10 equips hauria d'estar totalment professionalitzada i s'hauria de buscar inversors que permetessin dotar a tots els clubs de jugadors de nivell prou alt per a fer una lliga competida i competitiva. Descomptant Barça i Espanyol, hi hauria 8 equips més pels quals caldria buscar inversors. Per exemple, els 8 equips podrien ser: Girona, Figures, Lleida, Tarragona, Reus, l'Hospitalet, i els històrics Europa i Júpiter; està clar que només és una suposicióels inversors serien qui acabaria decidint els equips.

I qui voldria invertir en equips de la lliga catalana? Actualment hi ha inversos àrabs i russos en altres lligues europees, perquè no haurien de voler invertir en la nostra lliga? Sense descomptar possibles inversos europeus que volguessin reforçar la seva imatge publicitària a una zona econòmicament potent com Catalunya. 

Com funcionaria una lliga de només 10 equips? Habitualment les lligues es juguen a 2 voltes, és a dir, tots els equips s'enfronten entre ells 2 cops, primer en el camp d'un i després en el camp de l'altre. Una lliga de 10 equips vol dir 9 jornades per volta. Per tant, 2 voltes serien 18 jornades, i 4 voltes serien 36 jornades; és a dir, fent la lliga a 4 voltes es tindria un nombre de jornades que es pot qualificar de normal entre les lligues d'Europa. A més, 36 jornades permeten elaborar un calendari prou flexible per incorporar-hi les dates FIFA i UEFA que durant l'any hi ha. 
Per cert que la lliga escocesa (Scottish Premier Ligue) té 12 equips i és juga a 4 voltes. Com que 12 equips a 4 voltes serien massa jornades (44), a les 3 primeres voltes s'enfronten tot amb tots, amb un total de 33 jornades, llavors la 4a volta, anomenada “split”, es fa diferent, s'enfronten els 6 primers classificats entre sí i els altres 6 classificats entre ells, cosa que fa que la 4a volta sigui de només 5 jornades, que sumades a les altres 33 fa que la lliga escocesa tingui un total de 38 jornades. És a dir, de solucions n'hi ha,i variades.

Quantes places tindria la lliga catalana a la Champions i la UEFA League? Inicialment,  dependrà de la puntuació que la UEFA li doni; aquesta puntuació que determinarà una posició a les llistes d'accés de la Champions i de l'Europa League , posteriorment dependrà dels resultats dels equips catalans, com passa a la resta de lligues. Seguint els enllaços veureu que totes les lligues hi envien representants; la diferencia està en quants i per quin punt de la competició comencen. Per exemple, Andorra n'envia 1 a la Champions i 3 a l'Europa League, evidentment a les primeres fases prèvies.

I seria rendible una lliga catalana? Avui dia els principals ingressos dels clubs d'una lliga provenen dels drets televisius, i si la lliga Belga i Escocesa, per posar 2 casos, es retransmeten a altres països, amb els drets televisius que això suposa, perquè no ho ha de poder fer una lliga catalana?  Evidentment dependrà molt dels diners que s'hi inverteixin i per això caldrà atreure a grans inversors.

Aquesta és una proposta de com podria ser la lliga catalana, segur que n'hi ha d'altres, només cal posar-s'hi.

5 comentaris :

  1. Tot això és força complicat. Els que posen aquest argument en contra de la independència, que certament és un pèl ridícul, jo els respondria una altra cosa.
    Les lliga espanyola està organitzada per LFP (Liga de Futbol Profesional) que la componen aquells clubs integrats dins la Federación Española de Futbol. L'Andorra, per exemple n'és membre tot i ser membre d'un estat diferent. Si no recordo malament fa uns anys va arribar a jugar a Segona Divisió B.
    La lliga catalana seria una opció, però caldria veure si les televisions i els contractes multimilionaris que paguen i mantenen el futbol d'alt nivell permetrien que el FCBarcelona sortís de la lliga espanyola, ja que un doble duel anual, com a mínim, entre FcBarcelona i R.Madrid genera molts diners i interessos.

    D'altra banda, el futur del futbol europeu podria passar per una superlliga a nivell europeu. Alguns clubs ja s'hi han posicionat d'acord i seria força viable. Llavors seria estudiar com fer-ho. Per exemple amb un playoff a la part final per fer-ho més atractiu, com Champions League, descens, ascens des de les lligues europees...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracies pel teu comentari. De fet, es tracta d'això, de veure diferents possibilitats. La super-lliga europea m'agrada, però no depèn de nosaltres, i per tant caldrà tenir alguna solució pròpia. En quant als enfrontaments Barça-Madrid està clar que generen molts ingressos, però a Espanya segurament molta gent s'oposarà a que hi hagi equips catalans a la seva lliga un cop independitzats; no tinc clar quina opció guanyaria.

      Elimina
  2. Una marca com és Catalunya pot rebre inversors en qualsevol moment. Si parlem de futbol, això està garantitzat. I, per fer un exemple, cada televisión/radio podría retransmetre els partits del seu equip de manera que cada equip guanyaría uns calers més que suficients per 'despertar' equips que no aixequen cap. Tampoc ens em d'oblidar del Sant andreu, de la Gramenet... I els derbis Madrid-Barça seríen a la copa del rei, que s'ha d'admetre que tenim un passat en comú, i a la champions.

    ResponElimina
  3. totalment d'acord amb Jordi Tenas Formentí. I que el futbol no sigui mai més un impediment per la llibertat d'aquest país.
    Tot i així, que és més important? Una lliga de futbol o el futur de 7 milions de persones amb un futur per endavant?

    Doncs això, Salut i Independència!

    ResponElimina
  4. Vull fer, educadament, una petita objecció al comentari d'en Jordi. L'Andorra CF del que fas referència es de Terol no del país andorrà. Pero això no es per treure't raó, ja que per exemple el Mónaco, l'equip del principat està jugant la lliga francesa. I per exemple el Swansea City de Gales, està inscrit a la Premier i jugen la lliga anglesa. Així que podria seguir perfectament igual com ara. A part que els equips catalans fan augmentar el nivell de la lliga.

    ResponElimina