dimecres, 20 d’abril del 2011

El Cercle Virtuós


En el dibuix d'aquí sota intento explicar de manera molt esquemàtica les relacions que hi ha entre els principals conceptes econòmics de la nostra societat. Donada la simplificació, alguns conceptes queden inclosos implícitament, dins d'altres. Per exemple, l'atur està inclòs dins del concepte "Treball"; "Despesa pública" engloba tota aquella despesa que depèn de l'administració: infraestructures, serveis, prestacions, etc. 

Cliqueu sobre el dibuix per veure'l més gran



Les fletxes que van d'un concepte a un altre, indiquen que un concepte influeix a l'altre, en el sentit de la fletxa, i el color indica si l'alimenta positivament (verd) o negativament (vermell).  Així podem veure, per exemple que l'augment de  la "Renda Personal" augmenta "Consum", però que l'augment de "Estalvi" disminueix "Consum". 
En el dibuix es pot apreciar, el que alguns defineixen com el "cercle virtuós", és a dir, un augment de "Consum" fa augmentar "Treball", un augment de "Treball" fa augmentar "Rendes", l'augment de "Rendes" fa augmentar la "Renda Personal", i l'augment de "Renda Personal" fa augmentar "Consum", tancant el cercle. Aquest cercle se l'anomena virtuós perquè el seu funcionament genera riquesa i benestar, ja que com es pot veure, l'augment de "Rendes", augmenta la recaptació dels impostos, i per tant, es pot reduir la pressió fiscal i mantenir el mateix nivell de despesa pública. També es veu com l'augment de "Rendes" augmenta la "Renda Personal" i per tant, a part d'augmentar el "Consum", com ja hem vist, pot augmentar l'"Estalvi" el qual alimenta el "Sistema Financer".
Com es veu en el dibuix, aquest "cercle virtuós" s'alimenta positivament per tres camins: "Exportacions", "Préstec" i "Despesa Pública".
  • Despesa Pública. Actualment s'està fent el contrari i s'està reduint dràsticament; per tant es reduirà la seva aportació al "cercle virtuós", cosa que afectarà a la recaptació d'impostos i repercutirà encarà més a la Despesa Pública.
  • Préstec. L'augment del préstec, incrementaria el consum,i per tant engegaria el "cercle virtuós", però a l'hora augmentaria el deute, amb el conseqüent risc de morositat en el sistema financer; actualment el sistema financer no sembla disposat a aportar gaires diners per a préstec.
  • Exportacions. Ja s'hi està treballant, i de moment sembla la única manera per engegar el "cercle virtuós". 

Com ja he dit, és un esquema molt senzill, però, ja s'hi veu la complexitat de les relacions. Un altre exemple, si es decideix estimular l'estalvi, disminueix el consum (a més estalvi, menys consum), i per tant es frena el "cercle virtuós".

El pitjor de tot és que, llevat d'alguna excepció, els polítics que actualment tenim no són capaços d'entendre-ho. Els nostres polítics només hi entenen en llistes electorals i intrigues intestines.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada