L'economia
En el terreny econòmic l'atac és des de sempre. Des de l'inici de l'"estat de les autonomies", l'economia de Catalunya ha estat totalment sotmesa a les directrius de l'administració espanyola, malgrat l'estatut; prova d'això n'és el dèficit fiscal, i que malgrat la publicació de les balances fiscals, no ha disminuït gens. Només amb les balances fiscals publicades pel propi estat, ja queda de manifest la discriminació que pateix Catalunya. Ara amb l'excusa de la crisi, se'ns exigeix retallar el pressupost, és a dir, renunciar encara més al que ens correspon, i a fer com si la culpa fos nostre!
La llengua i societat
En aquest terreny, com que la situació d'inici era molt dolenta, està clar que hi va haver un avanç important; l'ensenyament en català amb la immersió lingüística, i TV3 en són els exemples més clars. Malauradament, el procés iniciat s'ha aturat, i amb les recents sentencies judicials, ha començat la marxa enrere a l'ensenyament, i en el status del català com a llengua preferent; a més a més, en el terreny comunicatiu, ja es comença a preparar el terreny per a privatitzar, o eliminar, les TV autonòmiques, amb el conseqüent perill per a TV3.Ha Catalunya (cens 2010) hi vivim 7.541.840, de les quals 1.234.039 són estrangeres, és a dir, el 16,36% d'habitants són estrangers, i el gruix d'aquesta immigració ha vingut en molts pocs anys. Catalunya no pot fer pràcticament res, a part d'acollir-los com millor pot, amb tota aquesta gent; això ha donat lloc a desequilibris en poblacions com Castelló d'Empúries on els estrangers ja són el 51% de la població, o Guissona, amb 48% d'estrangers, i Salt, amb un 43%. I cal recordar, que estranger vol dir que no és espanyol. A més a més, no paren de dir-nos que parlar d'independència pot fracturar la societat catalana.
A España, sempre hi ha hagut una mala imatge dels catalans, interessats, garrepes, "fenicios", i similars. Últimament s'hi ha afegit el d'insolidaris i malgastadors. Se'ns acusa de malbaratar els diners amb temes "identitaris", "ambaixades", i de luxes com policia i televisió pròpia. Ara han aconseguit afegir-hi veus internacionals a les "crítiques", principalment el Financial Times. Aquest atac a la imatge és el que es veu més clarament coordinada per una "intel·ligència" premeditada; no en tinc cap dubte que hi ha els serveis de l'estat al darrera.
I amb tot això, quina ha estat la resposta del nou Govern de CiU, que en campanya va prometre el "dret a decidir" i el "pacte fiscal" ?
Doncs res. Ja sé que encara fa molt poc que governen, per tant no espero actuacions, però sí intencions. I amb la intenció declarada d'esperar resultats favorables a les generals espanyoles per a poder negociar un "pacte fiscal" no veig el "dret a decidir" per enlloc, ni la fermesa, ni res. A part de que possiblement els resultats no afavoriran les intencions de CiU, en el supòsit que sí, que PSOE o PP necessitessin els vots de CiU, no hi ha cap garantia de res; és més que probable que PSOE i PP en temes de "nación" pactin entre ells abans que cedir al "xantatge" que pugui fer CiU. No seria el primer cop que pacten per aquest motiu, només cal veure el govern "contra natura" al País Basc. Al final fa pensar que serà només una excusa de CiU per atraure el màxim de vots dels catalans en les properes eleccions generals i així poder col·locar gent del partit com a diputats.
I que hem de fer? Per a mi només hi ha un camí, seguir parlant d'independència. A tot arreu, a tots els àmbits, fins aconseguir que sigui un tema que tota la població en parli, i tots els medis de comunicació se'n facin ressò. I cal fer-ho en llenguatge entenedor, i sense estridències, simplement explicant els fets, que tothom sàpiga el cost de ser espanyols, com l'estat ens discrimina econòmicament, com, a pesar de la crisi, inverteix a la resta de l'estat i a nosaltres ens obliga a retallar. La veritat ens farà lliures, només cal explicar-la.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada