dissabte, 19 de febrer del 2011

Reflexions - Utopia - Com aglutinar candidatures per a la Independència

A les les darreres eleccions del 28N, l'independentisme va patir diversos problemes que varen impedir la formació d'una candidatura única independentista. Deixant a banda els personalismes, proposo un possible mètode per a superar els problemes i aconseguir aglutinar les candidatures amb perfil independentista a les properes eleccions (en principi per al 2014, però podrien ser abans).

Primer de tot, considerem les forces actuals que podrien presentar-se com a independentistes, en menys o més grau: CiU, ERC  i SI de les parlamentaries, i RCAT de les extraparlamentàries.

Com que més enllà de la independència no tenen gaire cosa en comú, el que proposo és que les forces que es postulen com a només independentistes facin d'aglutinador. Aquest paper aglutinador l'haurien de fer SI i RCAT.

I com? 

Doncs amb la formula que proposo a continuació:

A les llistes de CiU i ERC, a les primeres posicions s'hi presenten els candidats independentistes (és a dir, candidats de SI i de RCAT). Aquests candidats independentistes assumeixen el compromís públic que si no s'assoleix majoria independentista al Parlament, ells renuncien a l'escó per tal de que entrin al Parlament els candidats de CiU i ERC per a que facin la política de partit de sempre. 

És a dir, si el resultats són tals que CiU + ERC sumen 68 o més escons, inicien el procés d'independència de Catalunya, si no sumen, llavors els candidats independentistes (SI + RCAT) renuncien al seu escó, i els seus llocs són ocupats pels següents de les llistes de CiU i ERC respectivament.
Per tal de que els partits només independentistes quedin sense representació en cas de no assolir la majoria independentista al Parlament, es pactaria que un cert nombre de diputats independentistes no renunciaren a l'escó, per exemple 3 de la llista de CiU, 2 de la llista d'ERC, els quals o be formarien grup propi, o anirien al grup mixt (les quantitats són només un exemple, podrien ser qualsevol quantitat que pactessin).

Una altra possibilitat és que CiU i ERC facin el mateix pacte però sense incorporar candidats externs a les seves llistes. És a dir, CiU i ERC pacten abans de les eleccions que si sumen (com fins ara) més de 68 escons, iniciaran el procés d'independència, si no sumen, cada un anirà pel seu compte (com fins ara!).


Dificultats més evidents: 
CiU i ERC ja fa anys que sumen majoria i mai han pactat! Aquí veuríem si realment els importa el país, o el partit.
SI i RCAT no van ser capaces d'anar juntes el 28N però crec que amb un plantejament com el que proposo, s'hi avindrien tan una com l'altra. A més a més, si hi ha acord entre CiU i RCAT ja no serien necessàries.
Utòpic? Naïf? Sí. Però, cal pensar maneres per sumar forces independentistes i aconseguir una majoria independentista al Parlament.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada