dissabte, 14 de maig del 2011

La covardia de CiU

Els dirigents de CiU, malgrat declarar-se nacionalistes i apostar pel dret a decidir sense limitacions, no tenen el comportament esperat d'algú que defensa aquests principis. Si els comparem amb altres formacions semblants, com per exemple el SNP (partit nacionalista escocès), les diferencies són  clares; curiosament el líder del SNP, Alex Salmond, diu que la seva inspiració va ser Jordi Pujol, cosa que encara accentua més la sensació que CiU no actua segons el que predica. A la pràctica, els dirigents de CiU actuen com si tinguessin por de defensar de manera clara i ferma la nació catalana i el dret a decidir dels catalans. És coneguda i famosa la seva ambigüitat.

Que sembli que tenen por, no és només una apreciació personal; els observadors estrangers també ho solen dir; per exemple, quan analitzen les diferencies entre catalans i escocesos.

I de què poden tenir por?  No ho sé. Anem a fer suposicions.

Potser que tinguin por de perdre vots?
Sembla que pugui ser això, ja que sempre parlen de que encara no hi ha una majoria social que sigui independentista. Si realment és això, tampoc es veu que facin res per a arribar a aquesta “majoria social”. Quants i quins vots perdrien? Ho han analitzat? I si ho han fet, segur que la única solució és aquesta ambigüitat actual i l'”ara no toca”? 

Potser que tinguin por de trencar la coalició?
Donat el posicionament anti-independentista i anti dret a decidir (s'ha pronunciat en contra de les consultes) del lider d'Unió, sembla lògic que l'ambigüitat de CiU sigui per fer equilibris i no trencar-se: per una banda, fan la gara-gara al votant independentista o proper a l'independentisme, i per l'altra diuen que “ara no toca” la independència. S'entén que Unió tingui por a la ruptura perquè és el partit petit, però, CDC que hi pot perdre? Diuen, les males llengües, que Unió aporta els diners. Si això és així, CDC avantposa els interessos de curta volada del partit als ideals del propi partit. Crec que si CDC es planta i es manifesta obertament independentista, si això trenca CiU, segur que CDC podrà acollir els independentistes d'Unió, que no voldrien seguir amb una Unió espanyolista i desvinculada de CiU. 

Potser tenen por a guanyar per majoria i haver d'aplicar allò que han promès?
Podria ser. CiU sempre ha viscut molt be fent sempre el paper que més l'interessa. Si es declaren independentistes, encara que només prometin fer una consulta, l'hauran d'acomplir si guanyen, i potser és això el que els fa por, afrontar les conseqüències de fer una consulta, referèndum o declaració d'independència. Aquest seria, per mi, el cas més clar de covardia.

Potser tenen por d'alguna cosa de la que només ells en tenen informació?
Si és així què pot ser? Quina mena d'informació poden tenir que els faci porucs en tot allò que implica enfrontar-se a l'estat espanyol? Sigui el que sigui ha de ser informació facilitada pel propi estat espanyol, segurament “cuinada” expressament pels serveis secrets. Si és així, ho han de dir; els ciutadans tenim dret a saber què i qui ens amenaça.

Pot ser que no sigui por? 
Pot ser que tot plegat només sigui incompetència? O el pitjor cas possible: una colla d'incompetents cagats de por!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada