dissabte, 9 de juny del 2012

Finançar la independència


Tan bon punt Catalunya prengui la decisió ferma d'independitzar-se, el govern espanyol deixarà de transferir fons a la Generalitat. Per tant, des d'aquest moment fins a que funcioni plenament la Hisenda caldrà tenir una font de finançament assegurada.

Per tant a més a més de buscar suport internacional per al reconeixement de l'Estat Català, caldrà buscar suport financer que permeti cobrir l'impasse entre ser dependent de les transferències d'un govern central a ser autosuficient recaptant tots els impostos.
Aquest suport financer ha de permetre el funcionament del dia a dia, especialment pagant nòmines, pensions i prestacions; també ha de servir per fer les inversions necessàries per a bastir el sistema de recaptació d'impostos de la Hisenda catalana. En el cas de les prestacions i pensions seria molt interessant aprofitar per apujar-les, encara que sigui un increment petit, i així que es noti des del primer dia les avantatges de ser independents.

Aquest finançament es podria fer amb algun mecanisme similar a una pòlissa de crèdit, de la que la nova administració catalana aniria disposant fons conforme les necessitats del moment, i que s'aniria retornant quan la Hisenda comencés a tenir ingressos (impostos, emissions bons, etcètera).

Ara cal veure qui farà aquesta feina de buscar suport polític i financer. Hauria de ser la força majoritària, però de moment no sembla que s'hi pensi dedicar; caldrà esperar a veure que fan quan fracassi el "pacte fiscal".

Quan finalment es busquin aliats que ens donin suport, no sé quins es trobaran, però n'hi uns que crec que són els primers amb els que s'ha d'intentar: Israel, Alemanya i Gran Bretanya.

Israel, a part de les similituds que s'hi puguin trobar i que es puguin fer servir per a guanyar-se la seva simpatia, són una porta d'accés als USA, a tots els nivells, i podria ser el nostre valedor davant de la gran potencia mundial. I si no tinguessin prou capacitat per a finançar-nos la posta en marxa del nou estat, ens podrien ajudar a obtenir finançament amb entitats americanes. Tampoc es pot menystenir la seva possible ajuda militar, si cal.

Alemanya és la potencia econòmica de la Unió Europea. Un nou estat solvent al sud d'Europa li ha d'interessar, i té prou capacitat per finançar-ne la posta en mar xa. Se'ls pot convèncer que un Estat Català serà un soci europeu que podrà aportar solvència i contribuir a que Europa sigui més forta.

La història de Gran Bretanya té vinculacions amb Catalunya. Només cal recordar la guerra de successió i el paper que hi va jugar. A part d'ajudar financerament, políticament també ho poden fer. El reconeixement de l'Estat Català per part de la Gran Bretanya seria un aval internacional, i com en el cas d'Israel, també ens obriria portes amb els USA, i amb la resta de països de rel anglosaxona.

El temps s'acaba, tenim pressa. Aviat arribarem a un punt de no retorn, llavors veurem.
 

5 comentaris :

  1. Interessant article, va sent hora de fer córrer aquest debat per fer guanyar més serietat i més fortalesa a les raons, ja indiscutibles, per a la independència.

    Comentes que l'endemà de declarar la independència l'estat espanyol deixarà de donar fons a la Generalitat i que caldrà buscar finançament per pagar, entre d'altres coses, les pensions. Fins a on tinc entès, les pensions les hauria de seguir pagant l'estat espanyol pel treball tributat en el seu estat; Catalunya encara disposaria d'un temps de marge abans no hagués de començar a pagar un gruix de pensions.

    Altre cosa, també probable, seria que l'estat espanyol decidís saltar-se la llei -altre cop- i es negués a pagar les pensions de la gent que hi ha estat tributant.

    Salut!

    ResponElimina
  2. Si no vaig errat, l'Estat Espanyol no té una caixa forta d'on ens paga a nosaltres, sinó que redistribueix els diners que ingressa. Si tenim en compte que molts dels seus ingressos (cotitzacions a la S.S., retencions de l'IRPF, IVA, etc.) es paguen a l'Estat mensualment, n'hi hauria prou amb què el govern català, a través de la seva Agència Tributària, digués als contribuents catalans en quin compte han de pagar el mes següent, en lloc de pagar a l'Hacienda espanyola. I si tenim en compte l'enorme dèficit fiscal que patim, després del primer mes les finances del govern català estarien assegurades.

    ResponElimina
  3. Hi ha Països de la UE, que ja s'han oferit a financiar Catalunya (Polonia) i de Fora(Israel).
    No som un païs que caiguem malament a ''rasgos''generals
    D'espanya, ja no tenen la mateixa opinió

    ResponElimina
  4. Penso que hauríem d'anar fent caixa pagant els impostos directament a Catalunya abans de declarar-nos independents, a fi de comptes Espanys ens deu un munt de milers d'euros.

    ResponElimina