dilluns, 20 d’agost del 2012

Unitat independentista o no


Perquè costa tant que els independentistes vagin en una sola candidatura a les eleccions catalanes?

Per que tothom creu que un Front Nacional amb  ERC, SI, DCAT, RCAT, etcètera no obtindran la majoria absoluta, 68 o més diputats, per a proclamar la independència.

La clau està a CiU. Si CiU es sumés a aquest Front Nacional, llavors sí que es tindria majoria absoluta i es podria fer la Declaració d'Independència.

Per tant, l'escenari més probable, o que molts s'imaginen, és que el Front Nacional en el millor dels casos milloraria els resultats d'ERC i privaria a CiU de la majoria. A partir d'aquí s'esperaria a poder empènyer a CiU cap a posicions independentistes, entre altres coses perquè l'asfixia econòmica que pateix la Generalitat no sembla que permetin res més, o independència o dissoldre's dins d'Espanya. 

I per aquí plora la criatura, com que aquest Front Nacional no podria proclamar la independència, caldria seguir gestionant una nova legislatura, i és aquest convenciment de que hi haurà una nova legislatura “autonomista” el que fa que els partits posin condicions per a formar aquest Front Nacional per tal de buscar avantatges per a la legislatura. Trist i penós, però és així. Cal dir també que no tots els partits són iguals, i alguns no posen condicions, però el problema existeix.

Per tant, com deia CiU és la clau, i cal veure com fer-los donar el pas endavant i que apostin obertament per a la independència. 
És a dir, per a que hi hagi unitat independentista, caldrà sumar-hi CiU o com a mínim CDC. 

I per fer-ho, sembla, per la forma d'expressar-se els seus líders, que CiU necessita excuses; ara l'excusa és exhaurir la via del pacte fiscal. Penso que és per això que ERC ha recolzat la proposta de pacte fiscal al Parlament, per a que CiU exhaureixi d'una vegada aquesta via.

Crec que per a CiU totes aquestes històries del pacte fiscal, explorar altres camins, dir que no els donen més opció, etcètera, són qüestions internes, que tenen a veure amb les relacions i compromisos dels seus líders, corrents interns, i els missatges previs que han enviat al seus votants (ara no toca, cal fer pedagogia, buscar l'encaix [...] ). Si ens hi fixem, veurem que per als líders CiU la paraula independència és tabú o quasi; i hi ha qui afirma que en el moment que la facin servir amb normalitat, Madrid començarà a fer circular “expedients” amb informació perjudicial per aquell líder de CiU que s'atreveixi a fer-ho.

I no queda gaire temps. Dubto que la Generalitat aguanti l'asfixia econòmica gaire temps més.

4 comentaris :

 1. Yo diria que l´objectiu de CIU i no se si el de ERC tambe no es l´estat propi sino conservar el poder,els carrecs i els sous per als seus dirigens Hem de ser la gen

  ResponElimina
 2. Benvolgut,

  crec que és clar que encara haurem de passar, com a mínim, una altra legislatura 'autonomista', però soc optimista i seria, o millor dit serà, la de la negociació de la sortida de l'Estat invasor...

  I soc optimista perquè crec que fins i tot a CiU se'ls acaba el bròquil, els espanyols no volen deixar res dempeus, català és clar, i ells hi són dins el sac. Permetran que els arrabassin el poder i el 'control' del diner públic català? Voldran tornar a un estadi on siguin apartats de tot àmbit de poder? Ho dubto molt, i com que rucs no en són pas quelcom hauran de fer, oi?

  La seva necessitat primària és mantenir l'status quo actual, però la realitat diu que sense l'Estat propi no el podran conservar, i només els hi queda la independència, malgrat encara no ho vulguin acceptar com a fet irrefutable.

  La Generalitat la salvaran sí o sí, és la corretja que els lliga al poder, sense Generalitat no tenen res, i els espanyols se la volen carregar...

  Doncs això.

  Salutacions.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Totalment d'acord. I això explica perquè CiU veu la independència com una sortida obligada: "ens hi empenyen", "ens hi obliguen", "no ens deixen altra opció", o com va resumir molt bé J.Pujol "residuals o independents".

   Elimina
 3. Hem sembla molt interesant la teva publicació ja que reflecteixes molt be la realitat que estem vivint.
  Tinc un bloc que tracta sobre la mateixa temàtica. Et convido a que el visualitzis, i que aportis la teva opinió: ja que tens molts coneixements del tema. http://poblepolitic.blogspot.com.es/

  ResponElimina